Charleys Tant

 

Kung Blackes Gycklare har i år tagit sig an en fars som den engelska landsortskomikern W S Penley beställde av sin vän, författaren Brandon Thomas. Penley själv lär ha skrattat så han föll av stolen när han först läste vännens manus. Att stycket hade potential att bli en formidabel världshit begrep dock inte teaterdirektörerna i London, ty de gav pjäsen kalla handen. Men då ordnade vännerna med egen finansiering och satte i stället upp sin fars på den engelska landsorten 1892 – där den naturligtvis gjorde succé. Och så småningom hamnade pjäsen ändå på Royal Theatre i London där den spelades för fulla hus i fyra år.

Tant 10

Huvudrollen har spelats av en lång rad kända svenska komiker. Nils Poppe gjorde stor succé som tanten på Intiman i Stockholm 1959 och på Fredriksdalsteatern i Helsingborg 1968. Elis Ellis, Kjell Bergqvist och Ulf Larsson har också gestaltat tanten.
Den skådespelare som blivit mest förknippad med Charleys tant i Sverige är ändå Sven Lindberg som spelade 247 föreställningar på Vasan i Stockholm 1977-1979. Föreställningen med Lindberg har även sänts i TV.
En bearbetad version av pjäsen i regi av Anders Aldgård spelades på Gunnebo slottsteater i Mölndal sommaren 2015 med Claes Malmberg i huvudrollen och bland annat Jan Malmsjö och Marianne Mörck i övriga roller. Uppsättningen fortsatte därefter till Galateatern i Malmö hösten 2015. Även denna uppsättning har visats i svensk TV.

Vem som spelar huvudrollen i Gycklarnas uppsättning får förbli en hemlighet tills vidare.

 

 

Webbplats från Tessicon